MAKANAN MENURUNKAN KANDUNGAN GULA DALAM DARAH

Ibu saya seorang pesakit kencing manis. Pemakanan memang kena jaga betul-betul. Kalau salah makan je mesti kandungan gula dalam darah naik mendadak dan bangun pagi kebas. Kalau terkurang makan dia akan jadi Diabetis hypo dimana kandungan gula di dalam darah sangat sedikit hingga boleh menyebabkan mengigil atau pengsan. Bila pengsan keadaan akan merbahaya. Ibu mertua kawan saya pernah pengsan dan kandungan gula di dalam darah tinggal 1 sahaja. Nasib baik keluarga cepat-cepat beri air manis baru pulih.


Sebenarnya sebagai pesakit kencing manis kita perlukan cara yang betul untuk mengawal gula di dalam darah ini. Jika kita main agak-agak sahaja ia lebih memburukkan keadaan. Diet pemakanan harian perlu betul dan makan pada masa yang ditetapkan. Jangan makan lewat malam. Bila kita skip makan dan makan lewat, insulin tidak dapat menukarkan gula kepada tenaga seterusnya kandungan gula dalam darah akan meningkat. 

Saya ingin kongsikan makanan-makanan yang boleh mengawal kandungan gula di dalam darah iaitu:

KAYU MANIS


Terdapat beberapa kajian menyatakan pengambilan kayu manis boleh merendah kandungan gula di dalam darah. Ia juga boleh mengurangkan kolestrol, triglycerides dan kolestrol jahat LDL dan meningkatkan kolestrol baik HDL.

Walaubagaimanapun terdapat beberapa jenis kayu manis yang akan menyebakan darah cair. Pengambilan secara berlebihan akan membahayakan. Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum mengambilnya.

HALBA


Serat di dalam halba berfungsi untuk melambatkan pencernaan karbohidrat. Ini dapat menjelaskan kandungan gula di dalam darah. Ia juga penuh dengan vitamin, mineral dan antioksidan. Halba boleh diambil secara pil, direndam atau masukkan ke dalam makanan.

BAWANG PUTIH


Bawang putih telah terbukti selama bertahun-tahun untuk menurunkan paras kolestrol. Bawang putih juga membantu menurunkan paras gula di dalam darah. Ekstrak di dalam bawang putih di dapati dapat meningkatkan kandungan insulin pesakit diabetis. 

AVOCADO


Avocado menunjukkan dapat mengurangkan risiko sindrom metabolik kerana mempunyai Asid Lemak Mono tak tepu (Mono saturated Fatty Acid -MUFA). Kajian membandingkan Diet karbohidrat yang tinggi bersama dengan diet MUFA menunjukkan kandungan glukosa yang rendah dalam darah. MUFA dapat memberikan rasa kenyang selepas makan, memberikan kesan yang sihat kepada tekanan darah dan masalah keradangan. Antara makanan yang tinggi dengan kandungan MUFA ialah kacang, buah zaitun, minyak zaitun, rami dan benih.

BLUEBERRY (BERRY HITAM)


Anthocyanincs adalah nutrien yang terdapat di dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna warni. Buah-buahan yang berwarna biru, unggu, merah dan berkulit mempunyai kepekatan Anthocyanincs yang tinggi. 

Kajian mendapati orang gemuk di berikan minum smoothies blueberry semalam 6 minggu dan mendapati kanungan gula di dalam darah turun. Buleberry di dapat dapat meningkatkan paras insulin di dalam darah. 

CUKA EPAL


Cuka epal yang diambil bersama secawan air kosong sebelum makan apa-apa di dapati dapat meningkatkan kepekaan kepada insulin dan mengurangkan kandungan gula di dalam darah selepas makan makanan berkanji. Asis asetik di dalam cuka dapat mengurangkan enzim-enzim yang tertentu.

KOPI


Pengambilan kopi satu hari secawan bersama serbuk kayu manis akan membantu menurunkan kandungan paras gula. 

VIVIX


Kandungan Vivix yang terdiri daripada anggur muscadine, lobak unggu, elder berry tinggi kandungan Anthocyanincs, resveratrol dan ellagic acid membantu meningkatkan sensitiviti insulin terhadap gula di dalam darah. Pengambilannya satu hari sesudu membantu mengurangkan gula di dalam darah. Baca entry inin untuk mengetahui tentang vivix seterusnya: 



Harga Vivix ialah RM 475.00 sebotol. 

Pembelian 2 botol Vivix PERCUMA keahlian dan dapat CASH REBATE.

Klik disini untuk tempahan online melalui kad kredit atau kad debit


Jika ingin melakukan pembelian secara tunai, online transfer atau COD (Cash in delivery) boleh terus hubungi saya:

Sumber rujukan:

http://www.healthline.com/health-slideshow/foods-lower-blood-sugar#1

43 comments:

  1. Jaga pemakanan disamping ikhtiar dengan vivix. In sya Allah..

    JommSihatDanCantik -> PROSES PERJALANAN PENUAAN KULIT MANUSIA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah... setiap usaha pasti ada hasilnya..

      Delete
  2. Vivix sangat bagus untuk mengawal paras gula dalam darah. Cegah kencing manis sebelum terlambat.
    Baca Bagaimana Merawat Keputihan Wanita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih baik mencegah dari merawat kan? Kang tak pasal-pasal jadi penunggu wajib hospital..

      Delete
  3. vivix memang baik dalam membantu menurunkan paras gula dalam darah dan penyakit 3 serangkai..

    Tips Elak Dari Ditipu Peniaga Online

    ReplyDelete
  4. Banyak kandungan yang terdapat dalam VIVIX oleh sebab itu ia boleh digunakan secara meluas untuk membantu mengawal sesuatu penyakit..

    Belian Secara Online

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kandungan yang berada di dalam Vivix adalah yang terbaik. No wonder laia merupakan sirap yang disukai ramai..

      Delete
  5. mencegah lebih baik dari mengubati...carilah supplement yang betul-betul boleh membantu mengawal penyakit kronik seperti diabetes ni...supplement shaklee sedia membantu yang mereka yang mengalami masalah seperti ini.

    ReplyDelete
  6. Komplikasi diabetes mmg menakutkan.. Buah pinggang rosak, mata buta, stroke,kaki buruk huhuhhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menakutkan je kan bila lihat komplikasinya..

      Delete
  7. Nenek saya penah hypo dan pengsan akibat kekurangan gula dalam darah..bayangkan bila diperiksa paras gula dia hanya 2 sahaja! Paling mudah, kami suapkan dia sesudu gula semasa dia sedang pengsan. Seram kan..masa sy tgk keadaan dia mcm tu, dah mcan 50-50, dengan keadaan yang seolah2 nazak..

    RESIPI DORAYAKI KEGEMARAN DORAEMON

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang menakutkan.. sebab tu kena jaga dari awal lagi..

      Delete
  8. Vivix mmg terbaik..! Harus mencubanya utk tujuan kesihatan dan kecantikan

    sirap merah untuk kesihatan

    ReplyDelete
  9. Jaga pemakanan.banyakkam aktiviti fizikal
    Amalkan Vivix bagi mengawal paras gula anda


    matang-family-park

    ReplyDelete
  10. Wah..banyak juga ya petua untuk menurunkan gula dalam darah , tapi kandungan resviretrol yang ada dalam vivix sangat membantu menurunkan gula dalam darah :D


    :: anmashealthcare.blogspot.com ::

    ReplyDelete
  11. Tq petua turunkn gula dlm darah..tgh risau ni sbb abah br disahkn ada diabetes...dh bg set sugar control hrp2 membantu turunkan diabetes abah dgn baik.

    Jemput baca: Kawal Tahap Gula Kencing Manis Untuk Elak Abah Kena Potong Anggota Kaki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah jika amalkan ikut petua dan jagan pemakanan pasti berjaya..

      Delete
  12. Ikut petua Mmg berkesan.. Tapi sejauh mana kita mmpu ikut petua. Dan khasiat yg bagaimana kita dpt.. Sy Mmg sarankan vivix.. Slain blh trunkan paras gula.. Dpt juga beribu khasiat lain..
    JANGAN SESEKALI MENGGONCANG BAYI ANDA!!

    ReplyDelete
  13. Mak Kak tun pun ada diabetes. Dulu pernah cuba cuka epal tu. tapi biasalah kan, org tua, dia x konsisten...

    Resepi Kerabu Kacang Botol Bersama Isi Ayam

    ReplyDelete
  14. Tak sangka kayu manis pun boleh membantu menurunkan kadar gula dalam darah.. thx for the info..

    ReplyDelete
  15. Selalu dengar orang kena kencing manis, terus teringat kat arwah umi. Arwah meninggal sbb kencing manis. Tq share info ni, nnt boleh share dengan mereka yang memerlukan.

    ReplyDelete
  16. Pemakanan yang seimbang sangat penting dijaga bagi mengelakkan penyakit seperti ini. Saya suka avocad kalau dibuat jus...

    Pesakit Diabetes Sujud Syukur Kerana Kaki Tak Jadi...

    ReplyDelete
  17. banyak juga petua untuk untuk penyakit Diabetis nie, tp ramai yang nak ikut petua,nak senang ambil vivix jer, 1001 kasiat terdapat dalam vivix tu...

    ReplyDelete
  18. Kesihatan badan perlu di utama kan...

    ReplyDelete
  19. Makan memang sedap je.. selalu tengah malam la lagi cepat lapar. Jadi jadual pemakanan haruslah dijaga juga. Sambil tu amalkan vivix, awesome!

    ReplyDelete
  20. Camne avokado tu agaknya..? Yang penting sebenarnya kita kena jaga pemakanan.. Kena beringat selalu..

    Guna penggendong lebih mudah dan selamat

    ReplyDelete
  21. pemakanan memang penting disamping pengambilan suplement untuk elakkan kencing manis

    ReplyDelete
  22. mahalnya harga vivix tu huhuuu

    ReplyDelete
  23. mahalnya harga vivix tu huhuuu

    ReplyDelete
  24. Ibu mengandung bleh mkn tak vivik ni...

    ReplyDelete
  25. MENINGKATKAN PENDAPATAN ANDA ---- DAPATKAN LEBIH PENDAPATAN ----- LIVE COMFORTABLY--
    Selamat datang ke, Gigolo dating agensi terbaik di Malaysia dengan rekod yang baik. Hook dengan mummy gula Rich di Malaysia dan dari beberapa negara-negara Asia yang lain (WHATSAPP *** 601.131.941.710 ***)! Ini adalah yang terbaik, agensi dating dipercayai, Kami mempunyai rangkaian berpengaruh indah MUMMY / DADDY / Lesbian / GAY / yang terdiri daripada pegawai-pegawai kerajaan, ahli politik, eksekutif, beg wang perniagaan personaliti, pemilik hotel dan lelaki emas dan wanita, dan kami mempunyai berpengaruh mumia gula, menjadi antara orang ramai untuk mendapatkan sambungan eksklusif kami. mendapat peluang untuk bertemu dengan mereka. Kami mempunyai mumia gula di seluruh Malaysia yang sanggup wang mewah kepada kamu, dan mempengaruhi hidup anda dari segi kewangan dalam membuat impian dan keinginan anda menjadi kenyataan. (WHATSAPP *** 601.131.941.710 ***) untuk mendapatkan malam connected.a dengan mummy anda adalah RM5000 semua yang anda perlukan adalah untuk memenuhi mummy Sugar anda emosi
    (WHATSAPP *** 601.131.941.710 ***)
    bayaran daripada RM2500 KE 5000 PER-NIGHT
    NOTA: PEMOHON MESTILAH DI ATAS 17YRS OLD
    MUMMY UMUR 32-50.
    (WHATSAPP *** 601.131.941.710 ***) cangkuk segera sehingga

    ReplyDelete
  26. DAPATKAN PELUANG ANDA TELAH MENCARI UNTUK FROM THE BEST AGENCY MALAYSIA dating. HUBUNGI KAMI ON ..WHATSAPP *** +60105671836 cangkuk segera sekiranya anda adalah baik dalam Bed.Do anda benar-benar memerlukan mummy gula seksi yang kaya atau gula
    ayah? adakah anda kacak atau cantik? adakah anda secara seksual kuat? yang anda perlukan ayah gula yang kaya atau mummy yang benar-benar boleh mengubah hidup anda dengan wang dan pengaruh? jadi peluang untuk bertemu mumia gula dan ayah dari semua kerja-kerja kehidupan, wanita Oil, Pengarah, peniaga emas, wang tunai pemberi pinjaman dan peluru pemegang yang sanggup membayar sebanyak RM5,000 kepada RM6,500 semalam dan mendapatkan terbaik susunan VIP eksklusif mana-mana sahaja di Malaysia.Kami mempunyai beberapa mumia gula kaya dan ayah gula yang segera mencari lelaki muda dan wanita muda untuk membelanjakan wang mereka. Hubungi Pentadbiran VIA WHATSAPP kami *** +60105671836 UNTUK INSTANT HOOK UP ..

    ReplyDelete

 
Copyright © Sweet Mom Blog | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in