WAKTU YANG PALING SESUAI MEMBUAT UJIAN KESUBURAN

Assalamualaikum w.b.t. Pasangan yang berkahwin sudah tentu inginkan cahaya mata. Perasaan semakin membuak-buak apabila orang sekeling mula bertanya "Bila nak ada anak?" Sebenarnya ini adalah soalan yang paling di elakkan untuk orang yang baru kahwin. Baru kahwin 2 bulan dah tanya "Dah ada ke?"

Rasa nak gelak guling-guling bila dapat soalan macam ini. Hehehe... Sebenarnya diawal perkahwinan suami isteri, proses perkenalan baru sahaja bermula. Jika semasa bercinta dahulu kita mengenal dari segi luaran, bila dah berkahwin ni baru nak mengenali hati nurani yang lebih mendalam pula. 

waktu yang sesuai buat urawatan kesuburan

Nak cipta keserasian suami isteri ini bukan ambil masa satu hari. Asal bersama sahaja ok dah serasi la tu.. Ada isteri yang malu-malu dengan suami walaupun dah 3 bulan berkahwin, ada suami yang masih gemuruh apabila bersama dengan isteri. Jadi jangan nak salahkan suami isteri yang lambat dapat anak.

Dalam rumahtangga ni perlu ada penyatuan dua hati. Hati suami dan isteri perlu seiringan untuk mempermudahkan urusan rumahtangga. Tu dia dah macam pakar motivasi rumahtangga pula.. hehehe.. bukannya apa ini berdasarkan pengalaman rakan-rakan dan pelanggan saya.

Jadi berbalik pada persoalan yang utama bilakah waktu yang sesuai untuk membuat ujian kesuburan? Selalunya doktor akan menasihatkan setelah 2 tahun berkahwin seandainya tiada apa-apa tanda kehamilan. Kalau dah tak sabar sangat semasa 1 tahun setengah pun dah boleh. Jika telah usia perkahwinan telah melebihi 2 tahun, korang boleh pergi ke Klinik LPKKN berdekatan. Ikut senarai menunggu pesakit. 

rawatan kesuburan

Ada yang perlu menunggu sehingga setahun untuk mendapatkan perkhidmatan. Bergantung kepada ramai pesakit di sesebuah klinik itu. Nak lagi cepat pergi sahaja hospital swasta cepat dan tidak perlu menunggu. Cuma yuran perkhidmatannya agak menakutkan la.. hehehe..

Tetapi kitaorang dah tak sabar nak timang cahaya mata sendiri ni... Kahwin pun dah lambat. Ni sekarang nak pulun buat anak ni. Amboi! Pertama sekali bersyukurlah korang mempunyai masa untuk bercinta suami isteri. Bercinta sebelum kahwin dan selepas kahwin lain tau. Jadi nikmati lah percintaan suami isteri yang membahagiakan itu. Abaikan apa yang orang cakap. Janji korang suami isteri loving couple gitu.


Sebelum membuat apa-apa rawatan kesuburan, perbincangan suami isteri dari hati ke hati perlu dilakukan bagi mengelakkan masalah di kemudian hari sebab bukan suami semua yang terbuka untuk menjalani rawatan kesuburan. Rawatan kesuburan juga perlu dihadiri oleh suami isteri. 

Jadi pergi lah kemana-mana tempat honeymoon yang best-best.. dalam negara pun boleh... yang buat korang suami isteri bahagia sangat. Pimpin dan peluklah pasangan bila berjalan.. ewahh! Daku pula lelebih.. hehe.. Perasaan romantik itu yang sebenarnya meransang kehamilan kerana homon oxytocin di keluarkan dengan banyaknya..

Jadi dah tahukan bila nak buat temujanji dengan doktor? Dah habis ikhtiar? Dah buat apa yang saya cadangkan? Jika sudah sila set date dan ambil cuti dan buat temujanji dengan doktor. Semoga berjaya!!

Klik disini untuk mengetahui: 

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Sweet Mom Blog | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in