BETULKAH KEPUTUSAN UJIAN KEHAMILAN HOMEMADE BOLEH DI PERCAYAI?

Assalamualaikum w.b.t. Selamat pagi... Hari ini saya nak cerita bab ujian kehamilan yang isteri-isteri yang lewat datang period suka buat terutamanya jika sedang menantikan kehadiran cahaya mata. Harga pregnancy test di pasaran agak mahal dan yang paling murah yang saya pernah jumpa RM 2.00. Yang paling mahal sekitar 36.00 keatas. Kit ujian kehamilan yang mahal sikit ini boleh mengesan hormon kehamilan walaupun belum sampai waktu haid lagi. Kiranya sebelum datang period kita boleh tahu kita mengandung tak. Kit ujiaan kehamilan seperti ini membantu jika wanita tersebut terlibat dengan aktiviti lasak atau dah memang dah tak sabar lagi menunggu period datang. hehehe..


Ada bermacam-macam cara ujian kehamilan buat sendiri di rumah seperti dengan menggunakan bahan peluntur (Clorox), ubat gigi dan cuka. Setakat ini kebenarannya masih di pertikaikan kerana ada ibu mengandung yang buat tetapi tetapi tidak menjadi iaitu hormon kehamilannya tidak dapat dikesan.

Bagaimana hendak tahu sama mengandung atau tidak jika buat ujian kehamilan homemade?


  • Bahan peluntur - Campurkan air kencing pertama pagi hari dengan sedikit bahan peluntur. Jika berbuih banyak maknanya mengandung, jika tidak hasilnya negatif.
  • Cuka - Campurkan air kencing pertama pagi hari dengan sedikit cuka. Jika warna air kencing bertukar menjadi semakin gelap maknanya mengandung, jika warnanya semakin memudar hasilnya negatif.
  • Ubat gigi - Campurkan air kencing pertama pagi hari dengan sedikit ubat gigi. Jika berbuih banyak maknanya mengandung, jika tidak hasilnya negatif. Kacau ya air kencing itu dengan ubat gigi.
  • Walaubagaimanapun kebenarannya masih lagi di pertikaikan tetapi kalau nak cuba apa salahnya boleh juga cuba suka-suka. Ada yang buat menjadi. Disini saya lampirkan video keberkesanan ujian kehamilan homemode ini dengan kit ujian kehamilan untuk tatapan korang.



Walauapapun jangan lah letakkan harapan setinggi gunung jika tidak merana diri. Untuk ujian yang lebih tepat silalah beli kit ujian kehamilan untuk keputusan yang sebenar.

Klik disini untuk membaca artikel:
Waktu yang paling sesuai untuk membuat ujian kehamilan
Cara cepat hamil untuk pasangan yang dah lama berkahwin
Punca keguguran ibu mengandung

17 comments:

  1. Replies
    1. Tp sy try upt _tve, sy try yg ni lk... Buihhh.. Tp sy try kat suami... Buih... Mmmmmm

      Delete
  2. tu dia. boleh wat dari rumah aje ye. Hoho..

    ReplyDelete
  3. Sy cnfius skit, kan kalo ubt gigi cmpur dgn apa2 air end uo berbuih... So how kita blh testify yg kita prgnant guna ubt gigi... Just asking

    ReplyDelete
  4. Sy cnfius skit, kan kalo ubt gigi cmpur dgn apa2 air end uo berbuih... So how kita blh testify yg kita prgnant guna ubt gigi... Just asking

    ReplyDelete
  5. Ubat gigi biasanye lbh brkesan pd 8w kndungan dan ia brtukar kaler biru or berbuih gas.. lbh praktik guna clorox sbb lbh cpt tindkblanye .. i slu tgk youtube omoutehnye

    ReplyDelete
  6. Buat dh.tp smua xjadi..pdahal peknen dh 4bln...kikiki

    ReplyDelete
  7. Guna clorox,tapi macam confius....
    Bangun pagi,1st urine check buih byk...
    Kalau buat tuk kali ke dua xbyk pulak...macam mane 2..?

    ReplyDelete
  8. Saye da try pakai clorok buih banyak..tapi bile cek clinik negitiv nape yek

    ReplyDelete
  9. Td da wat upt..tp result ngtve...try la wat pkai colgte...nmpk bbuih bnyk...cmne tu..huhuhuh...confius mak...

    ReplyDelete
  10. Saya nk cuba.la jugak sy rse tkot nk bli test upt lg..tkot.kptsan hampa

    ReplyDelete
  11. Bagus nya info ni... hehe boleh cuba

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Sya dh try guna pemutih...tp bila,check upt negative...huhuhu..hampeh..

    ReplyDelete
  14. Sya dh try guna pemutih..n naik buih putih..tp bila,check upt negative pla...hihi...mcmana tu...kikkiki

    ReplyDelete
  15. ukur bju bdn sndri...xyh ikut org lain..ad rezeki ade lh

    ReplyDelete
  16. Kalau guna ubay gigi d kacau pulakk ngn air krncing ade buih pegnant kee...sy masih dlm kekeliruan dua bulan sy lom dtg period lagii...payudara pula makin mmbngkak..bulan lepas sy scan lom nmpk ape2 lagi

    ReplyDelete

 
Copyright © Sweet Mom Blog | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in