Rahim Terbalik atau Retroverted Uterus


Rahim terbalik lazim dikaitkan dengan kesukaran mengandung dan jika bersalin ia perlu menjalani kelahiran secara pembedahan. Apakah rahim terbalik/ retrovert uterus?


Rahim terbalik ialah kedudukan rahim yang condong kebelakang manakala bagi rahim normal lazimnya mencondong sujud ke hadapan. Namun menurut data yang diperoleh, 20% kaum wanita didapati kedudukan rahimnya tidak condong ke belakang yang dipanggil rahim terbalik. Keadaan ini juga dikenali sebagai 'tipped uterus', 'retroverted uterus' atau tilted uterus'.


Tanda-tanda anda mempunyai rahim terbalik:

Biasanya keadaan ini sebenarnya tidak perlu dibimbangkan jika ia melanda diri anda. Cuma sekali-sekala ia boleh meninggalkan kesan sampingan kepada anda. Antara simptom-simptom rahim terbalik ialah:

Sakit sewaktu berhubungan bersama suami

Sewaktu melakukan hubungan suami isteri, anda akan mengalami kesakitan apabila zakar suami terkena pintu rahim (serviks) atau bahagian rahim (uterus) lantaran kedudukan rahim yang terbalik. Dalam terminologi perubatan, ia dikenali sebagai 'collision dyspareunia'.

Untuk mengelakkan rasa sakit sewaktu anda berhubungan dengan suami, anda perlu mengubah posisi semasa melakukan hubungan intim. Ini membolehkan uterus berubah posisi, dengan itu boleh melegakan rasa sakit.

Rasa sakit semasa haid

Semasa datang haid, anda akan merasa kesakitan di bahagian rahim dan sekitar pinggang. Terminologi perubatan untuk ini ialah 'dysmenorrhea'.

Sakit pinggang yang kronik

Ramai wanita mengalami sakit pinggang yang kronik. Rumusan terakhir yang boleh dibuat oleh pakar sakit puan jika ia tidak berpunca daripada sebab-sebab yang lain, ini bermakna sakit pinggang yang kronik itu adalah datangnya daripada kedudukan rahim terbalik.

Apa yang perlu dilakukan?
Jika keadaan ini berlaku, anda dinasihati agar membuat pemeriksaan pelviks atau ujian scan melalui bahagian faraj yang mampu terus ke dalam uterus. Dengan cara ini kedudukannya boleh diketahui dengan jelas.

Ada wanita yang dilahirkan memang punyai masalah rahim terbalik tetapi ada juga yg di sebabkan oleh trauma dan pertumbuan luar biasa organ peranakan. Selalunya sukar di kesan kerana gejalanya nampak biasa. Tetapi jika anda mahu kepastian boleh lakukan ujian 'pelvic examination' ataupun ujian imbasan melalui faraj yg mampu melihat hingga ke uterus, kedudukan rahim akan diketahui lebih jelas.

Kedudukan rahim terbalik boleh menyebabkan risiko perdarahan diawal kehamilan dan berisiko tinggi untuk melahirkan anak secara pembedahan. Oleh itu rawatan perlu untuk rahim terbalik. Antara rawatan yang di cadangkan doktor ialah pembedahan up-lift atau ventro-suspension. keadah ini adalah satu pembedahan yang melibatkan pemendekan atau pemanjangan ligamen-ligamen uterus supaya kembali kedudukan yang betul. cuna hirisan kecil dilakukan dan pembedahan dilakukan dengan memasukkan teropong laparoskopi. Ia merupakan surgery ringkas sehari saja tanpa perlu bermalam di hospital. Ada juga keadah lain seperti berikut:

1. ubat tahan sakit- memberi kelegaan sementara dan dapatkan nasihat doktor jika ingin menggunakannya

2. menukar posisi hubungan kelamin. lakukan bersama suami jika ingin bersama.

3. Pessary - alat seperti cincin di letakan dlm faraj bertujuan menyokong kedudukan rahim yang betul. Penggunaannya perlu doktor bertauliah kerana ia perlu kerap di bersihkan dan dipasang jika tidak dilakukan oleh doktor bertauliah boleh menyebabkan jangkitan kuman. Ia juga dikatakan akan menggangu nikmat seks.

4. Hysterectomy - jika sakit amat teruk, baru doktor akan cadangkan ini. iaitu satu jenis pembedahan membuang rahim, ialah jalan menyelesaian terakhir. Tetapi anda masih boleh mengandung jika doktor tidak membuang organ peranakan.

Jika anda memilih teknik Up-lift, merupakan yang terbaik. anda perlu tahu kesannya. Selalunya kesakitan akan hilang dan tidak berulang lagi. Pembedahan juga tidak rumit, tempoh sembuh yang pendek. Walau bagaimanapun setiap pembedahan tetap ada risikonya antaranya kesan tindakbalas bius, pendarahan dan kerosakan organ lain. Bagaimanapun komplikasi tersebut jarang berlaku dan kebanyakannya boleh di selesaikan.

Setelah berkahwin sekian lama, pasti pasangan mahukan cahaya mata. Saya adalah salah seorang yang mengalami rahim terbalik. Setelah menjalani rawatan di salah satu Hospital Pakar dan disahkan mempunyai rahim terbalik saya men 'google' kan diri mencari apakah rahim terbalik. Rupanya orang yang mempunyai masalah rahim terbalik agak susah untuk hamil kerana air mani yang masuk melalui faraj wanita akan keluar kembali dan tidak sampai ke ovum. Dalam hal ini para suami harus memainkan peranan yang penting kerana sperma yang kuat dan laju memainkan peranan yang penting disamping posisi seks yang sesuai. Namun perlu diingatkan usaha, doa dan tawakal juga memainkan peranan yang penting untuk mengandung kerana setiap rezeki adalah daripadaNya. Bagaimana nak memekatkan air mani dan menguatkan sperma? Dengan pengambilan VitaE Complex Shaklee dan Zinc ia sangat membantu dalam penghasilan air mani yang berkualiti. Antara kebaikkan VitaE:
~ Lebih bertenaga (seksual) 
~ Tahan lebih lama
~ Lebih mudah teransang
~ Libido yang lebih kuat
~ Orgasma yang lebih kuat dan bersemangat
~ Dikenali sebagai pengganti viagra dan 'vitamin cinta'
~ Mengelakkan mati pucuk

Antara kebaikan Zink:
~ Meningkatkan kualiti sperma
~ Menguatkan sperma
~ Menjaga kesihatan testikal


Bagi Set Kesuburan Shaklee untu wanita pula dicadangkan GLA Complex, Alfalfa, Bcomplex dan Energizing Soy Protien (ESP):
GLA Complex:
~ Membantu mengeluarkan cecair serviks dimana sangat membantu mempercepatkan  pergerakkan sperma sampai ke ovum
~ Membantu menstabilkan hormon terutama pesakit PCOS (hormon lelaki terlebih)
~ Mencantikkan kulit
~ Menurunkan berat badan

Bagaimana GLA Complex Shaklee membantu hamil?
 GLA Complex Shaklee membantu dalam penghasilan cecair servik (cecair kesuburan) yang membantu sperma berenang terus ke uterus terus ke tiub falopio untuk bersenyawa dengan sel ovum. Bukan itu sahaja, cecair ini membantu sperma untuk terus hidup dalam tiub falopio sehingga 5 hari. Jadi, kalau tak 'kena' hari subur pun masih ada peluang sebab sperma masih ada lagi disitu sehingga hari yang ke-5.
Alfalfa
~ Membantu mengeluarkan toksin dan kotoran dalam tubuh
~ Membantu mengeluarkan darah haid (haid lama tak datang)
~ Mengetatkan faraj
~ Menghilangkan keputihan dan masalah vagina berbau
~ Membuang angin dalam badan
Bcomplex
~ Membantu mengurangkan stress dimana untuk hamil stress perlu dijauhi
~ Mengandungi asid folic yang sangat penting untuk perkembangan bayi
Energizing Soy Protien (ESP)
~ Membantu menguatkan rahim
~ Memberi tenaga dengan pantas
~ memberi rasa kenyang yang berpanjangan
~ Mencantikkan kulit
~ Protien adalah makanan asas sel. Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan, pelekatan telur dan lain-lain.
~ ESP Shaklee bole membentuk tisu rahim serta sel ovum dan sel sperma yang sihat.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi:

all/Wassup: 016-6684862 (Pn. Ain)
Add FB: Ain Ridzuan untuk chat bersama saya
FB Fanpage: Klik Like FB Fanpage Set Bersalin Shaklee  untuk mendapatkan diskaun hebat
Email: kedaivitaminsemulajadi@gmail.com


3 comments:

 
Copyright © Sweet Mom Blog | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in