BIHUN GORENG SINGAPORE AWESOME!!!

Bihun goreng Singapore memang menjadi kegemaran kami sekeluarga. Salah satu sebabnya anak-anak saya tidak makan pedas.Rasanya juga boleh tahan enak. Jom saya kongsi resepi:



Bahan-bahannya:

  • Setengah bungkus Bihun Faiza (saya suka sebab senang masak rendam seminit aje)
  • Sedikit Minyak masak 
  • Seulas bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1/2 cawan air
  • 1 ketul fish cake
  • 6 ekor udang galah
  • 2 ekor sotong (dipotong dan dibuang kulitnya)
  • Setengah kiub ayam Knorr
  • Sesudu serbuk Pasti Sedap Knorr
  • 1 biji lobak (di mayang)
  • 1 biji telur (yang telah digoreng hancur)
  • Garam secukup rasa
  • 1 biji cili merah (di mayang)
  • Daun sup (di mayang)
Cara-caranya:

  1. Panaskan minyak masak di dalam kuali.
  2. Apabila minyak panas, tumiskan bawang putih dan bawang merah
  3. Masukkan kiub ayam Knorr dan hancurkan
  4. Masukkan air
  5. Campurkan udang galah, sotong dan fish cake bersama. Tunggu sehingga mendidih dan masukkan lobak yang telah dimayang.
  6. Masukkan garam secukup rasa.
  7. Masukkan Bihun Faiza yang telah lembut direndam
  8. Kacau sehingga sebati dan air kering.
  9. Masukkan sesudu perencah Pasti Sedap Knorr dan telur hancur.
  10. Kacau sehingga sebati dan tutup api.
  11. Masukkan di dalam mangkuk dan taburkan dengan cili dan daun sup.
  12. SEDIA DI HIDANG!!!

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Sweet Mom Blog | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in