KENAPA SUSU IBU BERBAU?


Bagi ibu-ibu yang berkerja penting untuk mengumpul stok beku susu ibu (EBM). Namun begitu selalunya susu EBM selalunya berbau seperi tengik dan bau muntah. Selamat ke susu ibu itu? Bagi pada bayi pun dia tidak mahu dan memuntahkannya kembali. 

Tahukan anda bau tengik yang terhasil daripada susu itu adalah daripada Enzyme Lipase . Lipase ini adalah enzim yang berfungsi untuk memecahkan/ menguraikan lemak yang terkandung di dalam susu itu untuk memudahkan proses pencernaan. Lagi lama susu itu dibekukan/disejukkan akan terbentuklah 2 lapisan lemak di dalam susu kita itu di mana ia bertindakbalas di dalam susu kita.

Adakah ia selamat?

Ya, ia selamat! Selagi susu ibu tidak berbau seperti santan masam dan rasa manis ia adalah SELAMAT. Anda semua tidak perlu risau. Cara untuk mengetahui stok EBM selamat atau tidak, anda perlu menghidu samda berbau masam atau tidak dan merasa susu itu samada manis atau tidak.

Tetapi anak saya menolak stok EBM beku, bagaimana penyelesainnya?

Anda boleh mencampurkannya dengan fresh milik (susu yang baru diperah) bagi mengurangkan rasa tengik itu. Pastikan suhu kedua-dua susu itu sama dan baru boleh campurkan. Anda boleh cairkan susu EBM dan letakkan stok susu EBM dan fresh milk di bahagian chilled peti sejuk selama sejam. Apabila susu sama, anda boleh mencampurkannya.

Kenapa perlu mencampurkannya ketika suhu sama?


Ia bagi mengelakkan penurunan suhu secara mendadak dan mengakibatkan bakteria baik dan khasiat-khasiat di dalam susu ibu musnah.

1 comments:

 
Copyright © Sweet Mom Blog | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in