Sunday 19 October 2014

RESEPI DAGING BLACK PEPPER

Raya Qurban hari tu banyak betul dapat daging Qurban. Resepi yang selalu saya masak ialah Daging Masak Black Pepper. Kami sekeluarga suka sangat makan Daging Black Pepper sebab senang dan simple. Pendek kata sambil tidur pon boleh masak. Haha..
Untuk kengkawan yang baru nak belajar memasak dan nak masak yang ringkas aje boleh la cuba resepi ini:


Bahan-bahannya:
  1. 2 sudu minyak masak
  2. 3 ulas bawang merah
  3. 2 ulas bawang putih
  4. 1 inc halia
  5. 1 sudu Lada hitam yang telah di tumbuk
  6. Kicap 4 sudu
  7. Daging  (tidak perlu rebus)
  8. Seulas bawang holland
  9. Air 1 cawan
  10. Garam secukup rasa


Cara-caranya:
  • Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia sekali.
  • Panaskan minyak di dalam kuali. Apabila minyak telah panas tumiskan bawang merah, bawang putih sehingga kekuningan dan naik bau.
  • Masukkan kicap dan kacau
  • Masukkaan air dan daging
  • Masukkan kicap, garam dan tunggu sehingga daging lembut dan mendidih.
  • Masukkan bawang holland. Potong bulat-bulat.
  • Apabila bawang Holland kelihatan layu, tutup api dan hidangkan.

Sedia dimakann.. selamat mencuba!!

3 comments:

  1. sedap masak daging blackpepper ni..sy pun suka

    ReplyDelete
  2. sedapnya daging..lama dah tak makan daging yang masak sendiri

    ReplyDelete